Ieder jaar bedenkt mijn beste vriendin met satanisch genoegen de gekste 1aprilgrappen om mij erin te laten luizen. En met succes. Hoe bizar de grap ook is, ik trap erin. Ik geloof dat er pelikanen zijn geland in haar achtertuin, eet heel voorzichtig twee croissantjes met steentjes erin, want ‘het was een aanbieding bij de bakker’, ga zo maar door. Ik ben gelukkig niet de enige zo blijkt uit de lange lijst van geslaagde en minder geslaagde 1 aprilgrappen op internet.

Kloppend hart

Eind maart worden de eerste verhulde grappen vaak al aangekondigd in de pers. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus ging mijn ‘1 aprilalarm’ af toen ik onlangs hoorde dat er in de graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon nog twee ruimtes verborgen zouden zijn. Wat er precies in de ruimtes ligt, moet nog worden onderzocht. Oude papyrusrollen, een ander graf? Meer wordt bekendgemaakt op… juist: vrijdag 1 april. Het lijkt een wat al te doorzichtige grap, maar het kan erger. Want wie herinnert zich nog dat het Jeugdjournaal op 1 april 1993 meldde dat het Rijksmuseum van Oudheden het hart van een mummie weer aan het kloppen had gekregen? Veel belangstellenden kwamen op het bericht af en keken toe hoe de kist waarin de mummie zou zitten, werd geopend. De teleurstelling was groot toen er alleen maar een papiertje met ‘1 april!’ in de kist bleek te liggen.

tutankhamun-1038544_960_720

Nefertiti

Ik zou dolgraag willen geloven dat in een van de ruimtes de graftombe staat met de mummie van Nefertiti, de vrouw van Achnaton en stiefmoeder van Toetanchamon, zoals volop wordt gespeculeerd in de media. De Volkskrant wijdde er afgelopen weekend zelfs een special aan (Sir Edmund, p 8-13), maar ík trap er deze keer niet in. Vrijdag 1 april 2016 wordt het graf van Nefertiti niet gevonden. Heus niet!

Tags: